Press "Enter" to skip to content

Klær og trender gjennom tidene

Klær og trender gjennom tidene

Trender og moter endrer seg raskt i takt med at motebransjen stadig kommer med nye kreasjoner og ny design. Kjendiser og jetsettere har også mye av skylden for at motebildet endres raskt i forhold til både farger, materialer og design. I dag er det meste lov når det gjelder trender, klær og tilbehør.

Grunnet blant annet samfunnets utvikling har det skjedd mye stort på klesfronten. Det er mange aspekter som kan sies å ha innflytelse på hvordan vi mennesker kler oss i dagens motebilde. Det er derfor viktig å se utviklingen av klær i sammenheng med samfunnsaspekter som eksempelvis teknologi, kultur, politikk og sosiale normer.

Klærnes opprinnelse

I løpet av menneskets historie har klesplagget endret seg mye i forhold til både materialer, design og kvalitet. De aller første klærne var laget av naturlige materialer som skinn, pels, gress, blader, skjell og bein. Ved å lage enkel nåler av dyrebein ble det sydd flotte klær som kunne brukes uavhengig av værforhold.

I utgangspunktet ble det tatt i bruk det som fantes tilgjengelig i naturen. Her var det nok bare fantasien som satte grenser for hvordan hud og hår skulle beskyttes fra vær, vind og kulde. Hvilke typer tekstil og klær som ble benyttet var i utgangspunktet basert på hvilket samfunn klærne ble anvendt i.

Bruken av ulike former for klesdrakter ville klassifisere blant annet både klasse og rang i samfunnet i forhold til andre grupperinger. Etter hvert ble det lage fargerikt garn av dyrepels. Det ble også laget andre former for tekstiler som eksempelvis filt eller strikkede og vevde stoffer. Etterhvert dannet dette grunnlaget for den tekstilproduksjonen som vi fremdeles ser i dagens samfunn.

Moderne tekstilproduksjon har endret seg raskt i takt med den teknologiske utviklingen. Siden 1900 tallet har denne utviklingen ført til raske endringer i både trender og klesmote frem til den vi kjenner til i dag. En rekke store designere har satt sitt preg på motebildet opp gjennom tidene som blant annet franske Christian Dior og italienske Giorgio Armani.

Trender i stadig endring

Trendene har endret seg stort siden begynnelsen av 1900 tallet da kjente designere begynte å sette sitt preg på motebildet. Spesielt var det stor interesse for trender og design i motehovedstaden Paris. Etter hvert utviklet interessen for klestrender seg til å bli stor i de andre velkjente storbyene som Tokyo, London og New York.

En rekke anerkjente motedesignere har etter hvert satt sitt preg på trender og klær gjennom tidene. Det har blitt designet utrolig mange flotte kreasjoner som har blitt brukt av utallige kjendiser og celebre skuespillere over hele verden. Det arrangeres i tillegg store moteshow hvert år i en rekke fasjonable motehus i samtlige av de sentrale metropolene i verden.

Blant de internasjonale motehusene finner du blant annet Marc Jacob, Louis Vuitton og Gucci. Dette er velkjente motehus som har ledet an i moteverdenen i en lang årrekke der det i stor grad har vært fokus på moteshow og nye trender hver sesong. Disse verdenskjente motehusene skaper trender som også gjenspeiler seg i det norske motebildet.

Trendene har endret seg mye over tid og byr på stadig nye endringer i klesdesign og farger. Allikevel vil du stadig se tendenser mot at eldre design blir tatt opp igjen i et nytt og moderne snitt. Derimot er det ikke alle som liker endre sin personlige stil for å imøtekomme de ulike trendene hver sesong. Du kommer derfor langt med klassisk og tidløs design i det trendy garderobeskapet ditt.

Norsk design er stadig i vinden

Norsk klesdesign er fremadstormende i det internasjonale motebildet. Stadig flere norske klesdesignere slår gjennom med sin kreative design og ideer på klesfronten. De norske designerne byr også på et stort mangfold i sine trendy kolleksjoner. Designmiljøet i Norge er allikevel ikke av det aller største.

Mange norske designere som designer stilfulle klær og tilbehør viser frem sine kolleksjoner på moteshow og messer hver sesong. For å få fart på både markedsføring og salg er det flere som velger å samarbeide med andre klesdesignere i Skandinavia. Deretter er det naturlig å ekspandere videre til den internasjonale klesbransjen.

Det er mange norske kjendiser som velger å vise seg med klær som er designet av norske klesdesignere for å fremme norsk design. Dette gjør at vi stadig får se norsk design på den røde løperen i sosiale sammenhenger. Derimot blir ikke klær i norsk design nødvendigvis produsert i Norge ettersom produksjonssystemet ikke fungerer effektivt og rimelig nok.

Det er derfor lov å håpe at norsk design blir enda mer synlig i det internasjonale motebildet i fremtiden. Selv om ikke den eksklusive norske designen nødvendigvis er å se i norske butikker er det flere norske motebutikker som har sett dagens lys i de senere årene. Her satses det først og fremst på en rik butikkmiks som gjerne også omfatter interiørartikler.

Klær til riktig kvalitet og pris

Kvaliteten på klær og tekstiler har variert opp gjennom tidene. Kvaliteten bestemmes generelt ut fra hvilke stoffer og materialer som ble brukt da klærne ble laget. Hvordan klærne har blitt produsert har mye å si for hvordan plagget fremstår. Dette er faktorer som du bør sjekke før du putter klærne i handlevognen.

Dersom du skal ut på en aldri så liten shoppingrunde bør du vurdere plagget ut fra pris og kvalitet. Rimeligere plagg er gjerne ikke laget i den samme kvaliteten som dyrere plagg. Noen av plaggene kan også ha blitt produsert ved fabrikker som ikke tilfredsstiller det europeiske lønnsnivået og arbeidsforholdet som gjerne forventes.

I noen tilfeller kan det lønne seg å kjøpe dyrere klær i stedet for å kjøpe rimeligere plagg som gjerne ikke varer like lenge ved bruk og vask. Derimot kan du fint få tak i rimeligere merker som tilbyr klær i en tilfredsstillende kvalitet. For at du skal unngå å kjøpe klær som må kastes etter noen få ganger med bruk bør du ta noen forhåndsregler.

Først og fremst bør du lese merkelappen som blant annet gir informasjon om hvilken tekstilblanding klærne innehar. De ulike stoffene har alle forskjellige kvaliteter i forhold til hvordan de skal brukes og vedlikeholdes. Det er også viktig å sjekke sømmene og hvordan disse er utformet. Sterke sømmer gjør at plagget varer lengre og ikke rakner i sømmene etter første vask.

Kvalitetsrike stoffer og kvaliteter

Det har gjennom tidene blitt benyttet mange ulike materialer under klesproduksjon. Etterhvert har derimot klesbransjen stabilisert bruken av de materialene som passer best til produksjon av de klærne som vi bruker i dag. Det blir i dag benyttet både kunstige og naturlige materialer som har hver sine funksjoner.

Du har blant annet syntetisk fremstilte tekstiler og naturlige tekstiler som begge gir et godt resultat ved bruk i tekstilproduksjonen. Syntetiske fibrer blir generelt fremstilt ved bruk av råolje som det viktigste råstoffet. I denne kategorien finner du flere typer tekstiler som eksempelvis Polyester, Akryl og kunstfiber, Polyamid og Acetat.

Tekstilbransjen benytter selvsagt også de naturlige materialene silke, ull og lin. Dette er naturlige materialer som absolutt tilfredsstiller kravene om en kvalitetsrik klesproduksjon av klær til norske forbrukere. Ull kommer som kjent fra sauen og brukes av utallige nordmenn hver dag i form av gode og varme gensere, luer og sokker.

Det eksklusive materialet silke fremstilles hovedsakelig fra kokongen til små sommerfugler som holder til på morbærblad og eikeblad. Kvalitetsrik lin er fremstilt av planten med samme navn og gir en meget god tekstilkvalitet som mange nordmenn ikke kan få nok av. Bomull er en av de materialene som vi kjenner best i dag og finnes naturlig i naturen.

Bruk og vask av moteklærne

Det er gjerne typisk nordmenn å vaske klærne våre mer enn det som er nødvendig. Det er derfor viktig å finne frem til de vaskemidlene som fungerer best til ditt bruk. Våre trendy moteklær kan vaskes lett på sommerstid. Derimot krever den kalde og våte vintersesongen at du vasker klærne dine litt mer systematisk enn du gjør ellers på året.

De ulike tekstilmaterialene krever at du håndhever vaskeinstruksene på en perfekt måte. Dersom du ikke klarer å følge vaskeinstruksene i plagget kan det få fatale konsekvenser for klærne dine. Du har selvsagt hørt om den klassiske røde sokken som blir vasket sammen med de hvite klærne i vaskemaskinen der alt blir farget rosa.

Det anbefales derfor først og fremst at du vasker klær med ulike farger adskilt fra hverandre. Det anbefales at du benytter riktig vaskeprogram når du vasker dine dyrebare merkeklær. Du bør derfor sette deg grundig inn i bruksanvisningen til vaskemaskinen din ettersom hver og en vaskemaskin vasker unikt i forhold til hvilket vaskeprogram som er tilgjengelig.

Du bør sette deg inn i de mange vaskesymbolene som er beskrevet på vaskelappen i de fleste klesplaggene. Vaskesymbolene gir nyttig informasjon som skal følges for å oppnå best mulig vedlikehold av de kostbare klærne dine. Enkelte plagg må håndvaskes mens andre plagg kan vaskes på 40 grader. Det er også viktig at du bruker riktig vaskeprogram for ull.

Miljøpåvirkning og gjenbruk

Det er i dag stadig mer fokus på miljøet og bærekraftig utvikling. Dette krever i større grad mer fokus på alle faser under klesproduksjonen allerede fra når ideen om et design blir til. Dette danner et godt grunnlag for mer fokus på et bærekraftig miljø og en klesproduksjon som tilfredsstiller miljøkravene. Nordmenn flest liker å vite hva klærne er laget av hvordan de er produsert. På bakgrunn av denne informasjon velger vi gjerne bort klær, merker og butikker som ikke tilfredsstiller våre krav. Det kan hevdes at klesbransjen er en av de bransjene som forurenser mest på verdensbasis. Derfor er det mange av oss som velger å endre sine bruksvaner.

De fleste av oss har garderobeskapet fullt av trendy klær og tilbehør som vi ikke bruker så ofte. Vi tar stadig turen til kjøpesenteret for å shoppe flere moteklær enn det vi egentlig behøver. Klesproduksjonen øker dess flere klær vi som forbrukere kjøper. Det er derfor viktig å vurdere om du virkelig trenger alle de klærne du vurderer å anskaffe deg.

Det anbefales derfor å resirkulere i stedet for å kaste de mange klærne som du ikke benytter hver dag. Det anbefales at du leverer inn klær du ikke bruker til de mange innsamlingsboksene som er plassert rundt om i landet. Du kan også ta del i den økende gjenbrukstrenden som mange trendsettere så fint støtter ved å kjøpe og selge brukte klær.

Dagens trender og design

Mote og trender påvirkes av miljøet rundt de mange designere som verd ga jobber med å designe den mest trendy motekolleksjonen. De fleste designerne ønsker selvfølgelig at fleste mulig skal bruke klærne som de designer og gjør sitt ytterste for å skape noe som folk fleste liker.

Trendene i motebildet påvirker samtlige produkter oss velges i verden uavhengig av om det er interiør, klær eller tilbehør. Interiørtrender påvirkes ofte av de store motehusenes motekolleksjoner Det er derfor mulig finne både interiør, klær og tilbehør på samme motemesser og motebutikker. Spesielt de små nisjebutikkene fører gjerne interiør og klær i samme lokale.

De mange motedesignere designer klær og tilbehør som hovedsakelig skal presenteres fire ganger i året. Her er kolleksjonen påvirket av de fire årstidene vår, sommer, høst og vinter. Det er derfor ingen sak å følge dagens trender om dette er noe du ønsker i form av motenyheter i magasiner og på nett. For best resultat kan du også hente inspirasjon fra andre trendsettere.

Viktige politiske hendelser, jubileer eller andre kulturelle samfunnsaspekter kan påvirke sesongens motetrend i stor grad. Dette ved bruk av både farger, mønstre og design som enkelt kan assosieres med det som ønskes synliggjort. Mange av de viktigste trendene innen motebransjen ser du i gatebildet og i butikkvinduene hver dag.

Skap en personlig stil med trendy klær

Dersom du ønsker å finne din egen til er det ingen sak å gå til anskaffelse av en ny garderobe der du kan kombinere dine favorittdesign og farger. Du finner raskt frem til dine favorittdesignere eller klesmerker som du liker best. Du kan i tillegg vurdere om du skal benytte deg av en stylist eller en annen person som har mote og personlig stil som spesialfelt.