Press "Enter" to skip to content

Mote og smykker

Mote har definitivt kommet langt siden starten. Og en kjernedel av mote er smykker. For eksempel, visste du at folk først hadde på seg smykker før klær, haha, tanken på det er morsom, men ja. Dessuten ble de først oppfunnet for å gjøre bæreren mer synlig. Så selvfølgelig var de ment for kongelige personer, eller den regjerende klassen generelt. De besto hovedsakelig av blomster, fjær, bein, skjell, fargede rullesteiner og slikt, da etter hvert som tiden gikk, utviklet det seg til bruk av edle metaller, som gull, sølv og slikt. Smykker ble brukt også som beskyttelsesformål, med troen at den vil beskytte bæreren mot onde ånder og slikt. I dag finns denne troen i noen kulturer, som du finner iført amuletter og alt. Og se på hvor vi er nå, langt mer urbane i vår stilsans, takket være oppdagelsen av skinn, så nå har vi lærhalskjeder, klokker osv. Men vi innlemmer fortsatt aspekter fra fortiden i stykker, fordi edle metaller har fremdeles ikke blitt foreldet, og jeg har sett ganske mange mennesker som bruker blomsterkroner, for eksempel under babydusjer og gudinnenes fester. Det er selvfølgelig et par primære funksjoner av mote og smykker i livene våre. Bortsett fra det grunnleggende menneskelig behov for å se fin ut, som hvordan du vil legge til det armbåndet som kompliment til kjolen din, finns det;

  1. Mote og smykker brukes til å beskrive mennesker.
    Mange mennesker bruker smykker for å uttrykke sine karakterer og levesett, for eksempel friluftsmennesker som smykker seg med perler og fjær, for eksempel drømmefangere. Rappere bruker mye gull og sølvsmykker med inskripsjoner, som viser deres prangende livsstil. Det er på samme måte som jazzartister har en tendens til å bruke mer silke og fløyel, et symbol av tonen i musikken deres. Dette gjelder mest for artister, og vi finner et eksempel på et konsept kjent som afro-futurisme, hvor fotografer og modeller bruker fortidens, moderne og antatte fremtidige stiler av mote og typer smykker, til å lage en kunstform.
  2. Vi bruker det for å vise stolthet over arven vår. Vi kommer fra forskjellige tradisjoner og kulturbakgrunner, og alle har en viss type, eller stil, av smykker. På Hawaii, for eksempel, finnes det smykker i blomsterstil, både på halsen og føttene, for å vise livsstilen på øyene. Afrikanere har en tendens til å bruke mer perler og skinn også. Smykker forteller en historie om hvor du kommer fra, og de som kom før deg. Du kan si at det faktisk er en bevaring av historien som skal overføres fra en generasjon til den neste.
  3. Smykker kan fortelle deg noens status i livet. I dagens verden forteller smykker deg mye om noens tilstand i livet. Ikke bare økonomisk, selv om dette også er sant – jo dyrere, jo bedre er de; hvor i noen kulturer, vil du finne at rikdom er symbolisert delvis av mengden smykker du har, som kongelige familier og dynastier, der smykker til og med er tungt beskyttet i sikkerhetsskap – men også detaljer om deres personlige liv. Det er vanlig i de fleste kulturer i dag å ha på seg en ring hvis du er forlovet, og en annen hvis du er gift. Kall det et slags parringsmerke, der du kan si at noen står utenfor markedet bare ved å se på venstrehånden.
  4. Vi bruker den til å gi andre gaver. Smykker, og andre former for mote, for eksempel klær og sko, har blitt en vanlig gave blant mennesker over hele verden. Det regnes som de mest perfekte gavene du kan gi noen, siden de kan ha den og huske deg med kjærlighet. Fra bursdager, til merkedager, konfirmasjoner, kampanjer og høytider som jul, kan du gi noen et kjede, armbånd, ring … og takket være moderne tider. Du kan ha noe inngravert i det, for eksempel deres navn, fødselsdato eller en spesiell melding.
  5. Som et religiøst symbol. Smykker brukes som et religiøst symbol, og forskjellige religioner har forskjellige typer smykker eller ornamentikk for å vise sin tro. For eksempel har katolikkene rosenkranser, som de bruker til å be. Det finns også bønneperler for muslimer, og Kabbalah-smykker for jøder, som har noen ornamenter som er spesielt ment å holde noen trygg (som er et tydelig eksempel på det å ha på seg smykker som en slags beskyttelse). Mange andre religioner over hele verden gjør lignende ting.
  6. Smykker brukt som funksjonell gjenstand. Slik smykkebruk viser seg i bruk av gjenstander som vesker og brosjer. De anses å være en del av antrekket ditt som smykker, og tjene formålet å holde tingene dine i. Noen ganger blir smykker også brukt til å bare holde forskjellige deler av et plagg sammen, eller holde håret på plass, for eksempel hårklipp. Teknologien har hjulpet evolusjonen og revolusjonen av mote og smykker også. Takket være teknologi kan du faktisk bla gjennom millioner av smykketyper, velge hvilke du vil ha og ha dem levert til døren. Ja, det er så enkelt, og det tar mindre enn fem minutter å fullføre hele prosessen. Det er millioner av nettsteder som tilbyr deg dette alternativet, og blant dem er www.butikkjakt.no. Det er også muligheten til å fysisk titte i butikkvinduer, noe som gir deg den fine muligheten til å prøve ditt favorittsmykke først før du kjøper det.
    Det kan vel være du ikke er en som liker å måtte bruke smykker, de får deg nok til å føle deg bundet, eller de kunne kanskje forårsake en allergisk reaksjon på materialet som brukes til å lage dem. Mote fant en måte å slå sammen klær med smykker ved å feste dem til tøystoff, og det er derfor vanlig å se pigger, kjeder og stropper på klær.

Husk, etter å ha lest dette, at til slutt er mote det du tolker den til å være. Den kan ikke være polert eller kontrollert. I dette frie landet kan du virkelig ha på deg hva du vil. Alt det egentlig må være er deg. Så det være seg et enkelt halskjede, eller ti ringer, er det absolutt opp til deg å velge.